KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

A kulturális főváros felé – Városfejlesztési kihívások a 21. században

Városaink mai képe a huszadik századi urbanizáció eredménye. A huszadik század volt az az időszak amelyben a városok a világ főszereplőivé váltak és ez átformálta a társadalmakat, közösségeket és a kultúrát. Ezért kiemelten fontos kérdés a városfejlesztés a huszonegyedik század elején, és az, hogy milyen válaszokat adnak a különböző szakterületek az elmúlt száz évben létrejött eredményekre, problémákra.

Veszprém mai képe a huszadik századi urbanizáció eredménye. Azon kihívások amelyekkel Veszprém az Európa Kulturális Főváros előszobájában szembenéz azok mind az elmúlt száz év változásaiból erednek. A Folly Róbert által tervezett völgyhíd eredményeként a belváros vált a régió fő közlekedési tengelyévé, a város modernizációjával pedig megháromszorozódott Veszprém lélekszáma. Ezek a folyamatok nem visszafordítható eredményeket hoztak, amelyek folyamatok előjele azonban változtatható.

Nem Veszprém az egyetlen város, amely középváros létére nagyvárosi problémákkal néz szembe. A konferencia célja, hogy olyan városfejlesztési stratégiákat, szempontokat mutasson be, amelyek válaszokat, eszközöket adnak mindennapi problémákra, és hosszútávú stratégiaként kiutat jelenthetnek a városok társadalmi, közlekedési, ingatlanfejlesztési, örökségkezelési és technológiai zsákutcáiból.

Ennek megfelelően az előadók különböző szakterületek képviselői, akik mind városok fejlesztésével, építészettel, mobilitással, városszociológiával foglalkoznak, és akik egy-egy fejezetet tárnak fel a városokat érintő kortárs kihívásokkal kapcsolatban, eszközöket bemutatva ezen kihívások kezelésére.

A konferencia szakmai partnere a Paradigma Ariadné és a Veszprém Megyei Mérnöki Kamara.

A konferencián való részvételért kamarai kreditpont igényelhető.

A konferencia fővédnöke: Dr. Navracsics Tibor az Európai Unió oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős biztosa.

A konferencia szakmai védnöke: Dr. Meggyesi Tamás DSC. professzor emeritus, építész, várostervező.

A konferencia kiemelt előadója:Jan Gehl, építész, várostervező, a nagysikerű Élhető Városok című könyv szerzője, a Dán Művészeti Akadémia professzor emeritusa, az elmúlt negyven év várostervezésének kiemelkedő alakja.

Program:

9:00 Regisztráció kezdete

9:30 Porga Gyula polgármester köszöntője,

Dr. Meggyesi Tamás DSC. professzor emeritus, építész, várostervező nyitóbeszéde,

Dr. Navracsics Tibor az Európai Unió biztosának nyitóbeszéde

10:00 Jan Gehl nyitóelőadása – A 21. század élhető városai

11:00 Polyák Levente várostervező – Közösségek aktivizálása városi folyamatokban

11:30 Szemerey Samu, építész városépítész – Az okos város mint policy

12:00 Bőczén Árpád építész - Az épített örökség rétegei és a városfejlesztéshez kapcsolódó kihívásai

12:30 Ebédszünet

13:30 Ekés András mobilitás szakértő – A városi közlekedés aktuális kihívásai

14:00 Jelinek Csaba szociológus – A kortárs urbanisztika szociológiai kihívásai

14:30 Márkusné Vörös Hajnalka – Veszprémi városrendezési tervek és ami megvalósult

15:00 Saád József – Veszprém társadalmi folyamatai a 70-es években

15:30 Kávészünet

16:00 Panelbeszélgetés Jelinek Csaba, Szemerey Samu, Ekés András, Bőczén Árpád részvételével

Moderál: Smiló Dávid, a Paradigma Ariadné építésze

 

17:00 A konferencia zárásaként Jan Gehl dedikálja Élhető városok című könyvét,

amely a helyszínen a konferencia ideje alatt megvásárolható.

 

Előadók:

Polyák Levente

Polyák Levente várostervező, közösségszervező, tanácsadó. A Cooperative City magazin szerkesztője, a bécsi és római székhelyű Eutropian alapítója és a Kortárs Építészeti Központ tagja. Önkormányzatokat és civil kezdeményezéseket segít Európa szerte abban, hogy sikeres köztéri, téri projekteket valósítsanak meg és új modelljeit tárják fel az önkormányzatiságnak.

Ekés András

András 2002 óta foglalkozik város- és közlekedésfejlesztéssel hazai és nemzetközi környezetben. Elkötelezett az élhető városok és a fenntartható városi mobilitás iránt, munkáiban visszaköszön az igény egy okosabb és élhetőbb, városhatárokat nem ismerő közlekedési rendszer iránt. 2015 óta a Mobilissimus Kft. ügyvezetője, számos mobilitási terv (SUMP) készítője.

Jelinek Csaba

Jelinek Csaba városszociológus 2017-ben védte meg doktori disszertációját a Közép-európai Egyetem Szociológia és Antropológia Tanszékén. 2016 óta az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont tudományos segédmunkatársa. A Kritikai Városkutatás Műhely alapító tagja, a Kritikai Városkutatás című kötet szerkesztője.

 

Szemerey Samu

Szemerey Samu építész, városépítész. Szakterületei a technológia, a kreatív iparágak és az épített környezet kölcsönhatásai. A Kortárs Építészeti Központ alapító tagja, programvezetője. A Lechner Tudásközpont vezető szakértőjeként városi szolgáltatásokon és hazai okos város programokon dolgozik.

Bőczén Árpád

építész, kulturális örökségmenedzser, a Kulturális Örökség Menedzserek Egyesületének (KÖME)az alapító elnöke. Fő érdeklődési területe a tágan értelmezett környezet megismerésének, védelmének, kezelésének, fejlesztésének és közvetítésének szociokulturális vonatkozásai. Tervezői és szakértői munkája mellett szakmai továbbképzéseket szervez és vezet, hazai és nemzetközi konferenciákon ad elő, valamint egyetemi kurzusokat tart.

Saád József

Szociológus, az ELTE Elmélettörténeti Tanszékének ny. docense. Pályakezdőként a Veszprémi Napló gyakornoka volt, majd – szociológusi képzettséget szerezve – másfél évtizeden át a Városépítési Tudományos Intézet (VÁTI) munkatársaként város- és regionális szociológiai, illetve városépítés-történeti kutatást végzett.

Márkusné Vörös Hajnalka

Levéltárosként ezer szállal kötődik a jelenhez, hiszen szakmája képviselőjeként felelős azért, hogy a társadalomról milyen lenyomat marad meg a jövő számára. Tanulmányait az ELTE néprajz-történelem szakán majd és az Eötvös Collegiumban végezte. Az olyan munkákat kedveli, amelyek különböző területekről érkező szakemberek együttműködését feltételezi. Részt vett a Káli-medence és Somló-környéki néprajzi kutatásokban, Az Esterházy család cseszneki ágának kutatásában, valamint a Veszprémi Kaleidoszkóp családi fényképek és emlékek gyűjtésében.


Létrehozás időpontja: 2018-04-19 20:24:21
Utolsó módosítás időpontja: 2018-04-19 20:38:29
Beküldő: Ulrich Tamás
Megtekintések száma: 1059
Rövid link: http://www.mek.hu/index.php?id=44670