KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

A tervezői művezetéssel és azok szankcionálásával kapcsolatos közös felhívás a Miniszterelnökség felé

Tisztelt Szakmagyakorlók!

 

A Magyar Építész Kamarához az elmúlt időszakban több megkeresés érkezett a területi építész kamarák részéről a tervezői művezetéssel és azok szankcionálásával kapcsolatban, ezek megnyugtató rendezésére vonatkozó felkéréseinket folyamatosan jeleztük a jogalkotó felé.

A MÉK álláspontja szerint az ezekre vonatkozó szabályozás felülvizsgálata sürgető kérdés, a téma mind az országos titkári értekezleten Budapesten, mind a területi elnökök testületének ülésén Inárcson megtárgyalásra került. A MÉK Elnöksége a területi építész kamarák elnökeivel közösen az alábbi levelet adta át személyesen Füleky Zsolt helyettes államtitkár úrnak április 24-én, amelyet tájékoztatásul az aláírók egyetértésével teszünk közzé.

„Alulírott építész kamarai elnökök kéréssel fordulunk a Helyettes Államtitkár Úrhoz, az egyszerű bejelentés alapján történő kivitelezés e-napló lezárásának szabályozása, a tervezői művezetési alkalmak hiányos teljesítésére adott építésfelügyeleti bírság következményeként előírt többszörös büntetés megszüntetése, összességében a szankcionálás rendezése érdekében.

Tisztelettel kérjük, hogy a szankcionálás kérdéskörét felülvizsgáltatni, és a kamara által is elfogadható mértékűvé tenni szíveskedjék, arányos büntetési tételek, mérlegelési lehetőségek előírásával, a törvényben egyébként helyesen megállapított fokozatosság elveinek figyelembevételével.

Az e-napló ugyanis lezárható, például a kivitelező által, az utolsó tervezői művezetési bejegyzés nélkül. Ebben az esetben az építésfelügyelet önhibáján kívül bünteti a tervezői művezetőt, mert nincs meg a 6 alkalom, és erről értesíti a Névjegyzéket vezető kamarát. Ebben az esetben a jogszabály előírja, hogy a titkárnak, vizsgálat és mérlegelés nélkül kell az építészt eltiltania a szakmagyakorlástól (tervezéstől!), továbbá még etikai ügyet is kell kezdeményeznie. Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy ha három éven belül két esetben büntetik a tervezőt, a titkár köteles törölni a névjegyzékből a tervezőt.

Ez csak egy példa a "szankcionálás" útvesztőjéről és helyenként indokolatlanul szigorú "büntetési tételeinek" kormányrendeletek szerinti előírásairól, nem beszélve az etikai "ítéletek" végrehajtási anomáliáiról.

A Területi Elnökök Testülete megtárgyalta a szankciókkal kapcsolatban felmerült problémákat. Ennek alapján a legtöbb ellentmondást eredményező tervezői művezetéssel kapcsolatban kezdeményez egy - jogszabályi módosítást nem igénylő - technikai jellegű megoldást miszerint, hogy az e-napló lezárására a tervező záró bejegyzése nélkül ne kerülhessen sor.

A munkához felajánljuk segítségünket és kérjük, hogy a kamara képviselői érdemben részt vehessenek az ezzel kapcsolatos munkában!

Inárcs, 2019. április 24.”

a Magyar Építész Kamara elnöksége


Létrehozás időpontja: 2019-04-25 10:52:50
Utolsó módosítás időpontja: 2019-04-25 10:54:28
Cimkék: mék, hírek, 2019, elnökség, miniszterelnökség; Beküldő: Kovács Zsófia
Megtekintések száma: 1805
Rövid link: http://www.mek.hu/index.php?id=45256

free youtube views
istanbul evden eve nakliyat istanbul nakliyat evden eve nakliyat nakliyat şirketi istanbul evden eve nakliyat evden eve nakliyat nakliyat evden eve nakliyat istanbul evden eve nakliyat eşya depolama istanbul nakliyat evden eve nakliyat