KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

A törvényesség helyreállítása a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Építészek Kamarában

A Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt héten megjelent 3/2015. (I. 28.) MvM rendeletével visszahelyezte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Építészek Kamarája titkárságához az őket törvényesen megillető közigazgatási jogköröket.
A rendelet kihirdetésének napján a Magyar Építész Kamara főtitkára már jelezte a két érintett kamarának a szükséges teendőket. Az eddig eljáró Bács-Kiskun megyei Építész Kamara az iratokat a héten adja át (vissza) a JNSzMÉK titkárának. Az ügy hátterében a kamara 2011-ben egy évre elhalasztott tisztújítása állt.

 A részletekről Makai Istvánt, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Építészek Kamarájának régi-új elnökét kérdeztük, aki kérésünkre összefoglalta az események sorrendjét.
Makai István 2001 óta elnöke a szolnoki székhelyű kamarának, ahol különböző helyi kezdeményezésre e sorok írója is rendszeresen volt vendég előadások, továbbképzések alkalmával. A tagság utoljára 2014 áprilisában választotta meg elnökét, aki változatlanul Makai István lett.

2013. május 3-án lépett hatályba a belügyminiszter 13/2013. (V.2.) BM rendelete a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Építészek Kamarája működése törvényességének helyreállításáig közigazgatási feladatainak ellátására eljáró szerv kijelöléséről.
A rendelet hatálybalépését követő 8 napon belül a JNSzMÉK titkára a Bács-Kiskun Megyei Építész Kamara titkárának jegyzőkönyvben rögzítve átadta az e rendelet hatálybalépésekor folyamatban lévő ügyek iratait, az iratok kezelésére vonatkozó jogszabályoknak megfelelő bontásban.
Éppen a hatályba lépés napján, a 2013. május 3-án tartott tárgyaláson meghozott elsőfokú ítéletében a Szolnoki Törvényszék elutasította a felperes belügyminiszternek az alperes ellen benyújtott keresetét, mert az ítélet indoklása szerint az alperes törvényesen működik, tisztújítását indokoltan halasztotta el.
2013. október 1. A BM fellebbezése után a másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla tárgyaláson kívül meghozott részítéletében az elsőfokú bíróság ítéletét részben megváltoztatta, az alperes 2011. november 17-ei taggyűlésének a tisztújítás elhalasztásáról, a 2012. október 27-ei taggyűlésének tisztújításról szóló határozatát megsemmisítette. Egyben az alperes testületi szerveinek és tisztségviselőinek működését felfüggesztette, a felfüggesztés tartamára az új tisztségviselők megválasztásáig, a kamara képviselőjének bírósági nyilvántartásba való bejegyzéséről szóló határozat jogerőre emelkedéséig az alperes irányítására felügyelő biztost rendelt ki.
2013. november 21. A felügyelő biztos látogatást tett a JNSzMÉK titkárságán az irányítás átvétele és néhány technikai kérdés tisztázása érdekében.
2014. február 20. JNSzMÉK taggyűlés, egyetlen napirendi pontként megválasztásra került a jelölőbizottság.”
2014. április 25. A JNSzMÉK rendkívüli tisztújító taggyűlésén megválasztotta az új tisztségviselőket, akik az időközben összeférhetetlené vált néhány köztisztviselő kivételével megegyeznek a 2012 októberében megválasztottakkal.”
Az ügy egyik szomorú tanúsága, hogy az ilyen esetekben bíróság által kirendelt kamarai felügyelő biztos feladatköre egyetlen kamarai törvényben sincs pontosan meghatározva. Ahhoz, hogy a felügyelő biztos jogköreit a szükséges mértékben tudja ellátni, feladatait az őt kijelölő bíróságnak az ítéletben kellene meghatároznia. A törvényszék viszont erre irányuló kereseti kérelem hiányában nem határozhatott ezekről a kérdésekről, így jelen esetben sem.
A szakmai kamarák törvényességi felügyeletét ellátó tárcáknak a jövőben fokozott figyelmet kell fordítani arra, hogy ilyen ügyekben kereseti kérelmükben már részletes figyelemmel legyenek arra, hogy az esetleges törvénysértés megállapítását követően kirendelt felügyelő biztos valóban megfelelő jogkörökhöz jusson a bíróság ítéletében.

A kamarát törvényen kívül helyező 13/2013. (V. 2.) BM rendelet megjelenése után sem állt meg az élet a JNSZMÉK törzshelyén, a szolnoki TISZA(p)ART művészmoziban. Legálisan a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Építész Egylet közhasznú egyesület égisze alatt tartották meg a szakmai rendezvényeiket.

Ízelítőül néhány kép a fontosabb eseményekről:

2015. február 5.

Összeállította: Gáts Andrea és Makai István

 

 


Létrehozás időpontja: 2015-02-13 05:46:01
Utolsó módosítás időpontja: 2015-02-13 05:55:23
Beküldő: Kovács Zsófia
Megtekintések száma: 4528
Rövid link: http://www.mek.hu/index.php?id=42614

free youtube views
istanbul evden eve nakliyat istanbul nakliyat evden eve nakliyat nakliyat şirketi istanbul evden eve nakliyat evden eve nakliyat nakliyat evden eve nakliyat istanbul evden eve nakliyat eşya depolama istanbul nakliyat evden eve nakliyat