KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

KAZA Concrete Design verseny - Eredmény

Lezárult az első hazai KAZA Designverseny, melynek győztes pályaműve a LAB5 Architects által tervezett 'Fragments' című burkolatterv lett. Különdíjat kapott továbbá Karlinger Manó 'Freya', Kovács Mónika 'Pure Edge' és Zatykó Krisztina 'Raster' című munkája.

A zsűri tagjai voltak:

Branczik Márta // Művészettörténész, kurátor, a Kiscelli Múzeum Építészeti Gyűjteményének vezetője.
Hoffmann Petra // A Stilblog.hu főszerkesztője, a Stilshop és a Temporary Designer Tattoos alapítója és tulajdonosa.
Martinkó József // Építészeti- és design szakíró, az OCTOGON magazin főszerkesztője,
Minusplus // Személyre szabott, egyedi megoldásokra specializálódott tervezőiroda. Rabb Donát, Alexa Zsolt és Schreck Ákos
Szabó Levente DLA // Pro Architectura-díjas építész, a BME Középülettervezési Tanszékének docense. A Hetedik Műterem Kft. alapítója.

A győztes design: ’Fragments’

„Kint vagy bent, tegnap vagy egy fél évszázada, klasszikus vagy kortárs – a beton olyan építőanyag és felület, mely sokféle helyen megállja a helyét, de mégis egyfajta biztos, erős, belső kisugárzása van. Találkozhatunk vele luxus belsőépítészetben a falon, elhagyott épületi elemként a szabadban,
középületben, vagy alárendelt, ipari funkciójú térben, bunkerben, dísztárgyon.
Időtlen, akár időjárásnak is kitett, friss, szikár, állhatatos. Jól áll neki a kor. De jól áll neki az első pillanat is. Elképzeltük, hogy milyen lenne, ha 100 évre kint hagynánk a természetben egy beton elemet, majd megnemesítve behoznánk, és belsőépítészeti elemet avanzsálnánk belőle. A beton keletkezésekor felvesz egy formát, mint egyfajta időkapszulában, megfogja a pillanatot, és utána mindig ezt mutatja nekünk. Ha a földre fektetnénk egy betonlapot, és egy évszázad elteltével megvizsgálnánk, vajon mennyi minden ülepedne rá, vagy a felülete hogyan öregedne, érdekes képet találnánk. Látnánk egyrészt a természet, környezet, időjárás következményeit, másrészt a történelem, az egymásra rakodó emberi korszakok rétegeit. Egy pillanatban a folyamatot megállítva, megragadhatnánk ezt a réteges elemet, mely egyik korszakot sem mutatja be, hanem azt a pillanatot, ahol a „korszak-sorozatot” megállítottuk. A tervezett Fragments (az angol „repedés”, „darabka”, „részlet”, „töredezés” szóból ered a fantázianév) burkolat ezen törékeny atmoszféra megörökítésére tesz kísérletet.”


Létrehozás időpontja: 2018-03-08 16:35:35
Utolsó módosítás időpontja: 2018-03-08 16:37:22
Beküldő: Tatai Mária
Megtekintések száma: 847
Rövid link: http://www.mek.hu/index.php?id=44594