Aktuális
MÉK hírek

A szakmai hozzájárulási alap 2023 első fordulójának eredménye

A MÉK Elnöksége március 24-én döntött a Szakmai hozzájárulási alap 2023 első fordulójában beérkezett kérelmekről.

MÉK hírek

Változott az OTÉK a tanyák beépíthetőségére vonatkozóan

Az OTÉK 90/2023. (III. 22.) Korm. rendelettel elfogadott - a Magyar Építész Kamarával előzetesen nem egyeztetett - legutóbbi módosítása 2023.03.31. napján lépett hatályba.

Az azóta beérkezett észrevételek miatt a jogalkotóhoz fordulunk szakmai tájékoztatásért a tanya fogalmának ill. az új előírások egységes alkalmazásának érdekében.

MÉK hírek

2023. május 12-én lezajlott a MÉK tavaszi küldöttgyűlése

A Magyar Építész Kamara ez alkalommal is a már megszokott helyszínen, a Kopaszi-gáton található Öbölház rendezvényközpontban tartotta meg tavaszi küldöttgyűlését. A küldöttgyűlésen dr. Hajnóczi Péter MÉK elnöknek a meghívására Csepreghy Nándor, az Építési és Közlekedési Minisztérium parlamenti államtitkára és miniszterhelyettese köszöntette a résztvevőket és adott tájékoztatást a minisztérium munkájáról. Egyúttal megköszönte a Magyar Építész Kamarának, a területi építész kamaráknak és a szakmagyakorlóknak, hogy az Építészeti, illetve a Beruházási törvény tervezetéhez számos javaslatot nyújtottak be.

MÉK hírek

A Magyar Építészetről szóló törvénytervezet előzetes megvitatása

2023. 05. 25-én a Magyar Építész Kamara székházában találkoztak az Építési és Közlekedési Minisztérium képviseletében Lázár János miniszter Úr, Lánszki Regő államtitkár Úr és a minisztérium munkatársai a Magyar Építész Kamara elnökségével, területi és tagozati elnökeivel, valamint a MÉSZ és az MMA képviselőivel és az állami főépítészekkel. A Lázár János kezdeményezésére létrejött Építész Fórum témája a készülő Építészeti Törvény volt.

MÉK hírek

Tájékoztató a szakmagyakorlási jogosultság megszerzésével kapcsolatos 2022. április 1-től hatályos jogszabályváltozásokról

Az építésügyi és az építésüggyel összefüggő szakmagyakorlási tevékenységekről szóló 266/2013. (VII. 11.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 2022. április 1-én hatályba lépő módosítása több ponton érinti a jelenlegi és a leendő szakmagyakorlókat.

MÉK hírek

Elérhetőségek frissítése online felületeinken

A MÉK több online felületet is működtet, amelyekbe a belépés külön regisztrációhoz kötött és szükséges hozzá a szakmagyakorló e-mail címe:

TAKO – a MÉK által szervezett továbbképzések jelentkezésére szolgáló felület
JVA – vizsgára történő jelentkezéseket kezelő felület
OTIR – szakmai továbbképzések akkreditációjára és az egyéni kérelmek benyújtására szolgáló felület.

MÉK hírek

Tájékoztatás a tervezők felkutatásáról és az árva művek további felhasználásáról

A szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény szerint ha egy építészeti alkotás tervezője (jogosultja) ismeretlen, vagy ismeretlen helyen tartózkodik és a felkutatása az adott helyzetben elvárható gondossággal, jóhiszeműen elvégzett jogosultságkutatás nem vezetett eredményre, árva műnek kell tekinteni.

MÉK hírek

Megújul a SOFITEL Hotel a pesti Dunaparton…

A szakmai szervezetek az elmúlt napokban állást foglaltak a Zalaváry Lajos által tervezett épület rekonstrukcióját illetően. A Magyar Építész Kamara elnöksége csatlakozik a Magyar Művészeti Akadémia nyilatkozatához, és arra bíztatja mind a Beruházót, mind a beavatkozó tervezőket, hogy a felújítás körültekintő, a helyhez és az eredeti tervezőhöz méltó legyen, és ha szükséges és lehetséges, akkor vizsgálják felül az épület tervezett megjelenését illető koncepciót.

MÉK hírek

Gondolatok a Magyar építészetről szóló törvény koncepciójáról

A Magyar Építész Kamarának 2023 januárjában megküldött „Magyar építészetről szóló törvény javaslata” c. dokumentumot a MÉK Elnöksége, tagozatai, valamint a területi építész kamarák egyaránt áttekintették. Hajnóczi Péter elnök úr a jogalkotó irányába a koncepcióval kapcsolatban az alábbi gondolatokat fogalmazta meg és leveléhez csatolta a beérkezett tagozati és kamarai véleményeket.

MÉK hírek

Megújult az Online Továbbképzési Információs Rendszer, az OTIR

Új felülettel, egyszerűbb kezeléssel, több funkcióval újult meg az online továbbképzési információs rendszer. A több, mint tíz éves program továbbfejlesztésére már nem volt lehetőség, így az elmúlt időszaban egy olyan informatikai háttér került kialakításra, amely hosszú időn keresztül tud majd rugalmasan igazodni a változó igényekhez.

 

MÉK hírek

Az állami építési beruházások rendjéről szóló törvény társadalmi egyeztetése

Az állami építési beruházások rendjéről szóló törvény tervezetének társadalmi egyeztetési anyaga az alábbi linken keresztül érhető el:  https://kormany.hu/dokumentumtar/allami-epitesi-beruhazasok-rendjerol-szolo-torveny

A Magyar Építész Kamara a területi építész kamarák és a szakmai tagozatok véleményét kikérve és azokat beépítve részletes véleményt állított össze a törvénytervezettel kapcsolatban, melyet a társadalmi egyeztetés keretében megküldött az Építési és Közlekedési Minisztérium részére.

MÉK hírek

Ügyfélfogadási információk és ügyviteli szünet 2022 végén a MÉK-ben

Tisztelt Érdeklődő!

A Magyar Építész Kamara 2022. december 16. (péntek) és 2023. január 2. (kedd) között ügyviteli szünetet tart!