Építészet | Hazai szakmai hírek
Hazai szakmai hírek

Emléktábla avatás Pécsett

Pécs város, és az építészek régi adóssága, hogy Breuer Marcellnek, a világhírű tárgytervezőnek és építésznek, a város szülöttének méltó emléket állítson, és szülőházát emléktáblával jelölje meg.

2023. november 08, szerda 16:00 órakor az Irgalmasok utcája 4. számú házon

Hazai szakmai hírek

250 éve született Pollack Mihály - Hegyvidék Galéria

250 éve született Pollack Mihály, a reformkor klasszicista építészetének legnagyobb mestere.

Rá emlékezünk a Hegyvidék Galériában november 8-án, szerdán 17.00 órakor a mellékelt Meghívó szerint.

Hazai szakmai hírek

Betonbiztos és pehelykönnyű

Ha meglévő épületet újítunk fel, a tetőcserepek súlya fontos szempont lehet a héjazat megválasztásakor. A Terrán Synus betoncserepei tömegüket tekintve könnyűek, így kevésbé terhelik a tetőszerkezetet. A négyféle prémium felületkezelési eljárásnak köszönhetően még magasabb minőséget garantálnak.

Hazai szakmai hírek

Eleőd Ákos építész, a Memento Park alkotójának kiállítása

Eleőd Ákos építész, a Memento Park alkotójának kiállításánka megnyitójára 2023. november 10. péntek 19:00 órai kezdettel kerül sor.

Megnyitják: Sulyok Miklós művészettörténész, Saly Noémi Budapest-történész és Eleőd Ákos építész

Hazai szakmai hírek

Emelő-tolóajtók, új szemszögből

A modern építészet szinte általános elemeivé váltak az elegáns, egyben helytakarékos, tolható és könnyen mozgatható terasz-, erkélyajtók. A kategóriában azonban az elmúlt évtizedekben még nem volt ritka, hogy a szép megjelenés a műszaki stabilitás rovására ment. Az innovatív fejlesztések ezt a problémát küszöbölik ki, így napjainkra az emelő-toló szerkezetek már a legmagasabb szintű energetikai elvárásoknak is eleget tesznek. Mutatjuk a lehetőségeket!

Hazai szakmai hírek

Benyújtásra került a magyar építészetről szóló törvény tervezete

T/5662 irományszámon a Parlament honlapján  elérhető az október 18-án benyújtott magyar építészetről szóló törvény tervezete.

Hazai szakmai hírek

A Magyar Építészet Napja december 16-a

Lázár János építési és közlekedési miniszter, egyéni képviselői indítványaként az Országgyűlés december 16-át, - Kós Károly születésének napját - a Magyar Építészet Napjává nyilvánította.

Hazai szakmai hírek

A klasszikus építészet újjáéledése a 21. században

Helyszín: MCC Scruton

(1113. Tas vezér utca 3-7.)

Időpont: 2023. október 20. (péntek), 16:30

A rómaiak és a görögök tudták, hogyan kell halhatatlan szépséget létrehozni – gondoljunk csak a római Colosseumra vagy az athéni Akropolisz épületeire. Ahogy Roger Scruton is vallotta, a szépség alapvető fontosságú az értelmes és teljes értékű épített környezet megteremtésében. Az elmúlt évtizedekben azonban a modernitás jegyében a funkcionalitás és a hatékonyság került fókuszba a klasszikus építészet rovására.

Hazai szakmai hírek

Forbát Alfréd díj-2023 eredményhirdetése

Idén 11 pályázat érkezett a Dél-dunántúli Építész Kamara által 2023-ban ötödször meghirdetett Forbát Alfréd díjra. A munkák magas építészeti színvonalat képviselnek, amiből 2-2 alkotás emelkedik ki. 

Hazai szakmai hírek

Markos Anikó építész Príma Különdíjat kapott

A Príma Díjátadó Gála 2023. szeptember 15-én pénteken este volt Tatabányán a Jászai Mari Színházban.

A tizennyolcadik alkalommal odaítélt Príma díjaknak azért is különleges az értéke, mert az idei jelöltek között írók, fotóművész, filmrendező, sportoló, újságíró, orvos és óvodai vezető is szerepelt, így nehezen tudott dönteni a zsűrinek a 3 Príma Díjról, a Príma Különdíjról.

Markos Anikó a Komárom-Esztergom vármegye építészetének meghatározó alakja, a területi kamara elnöke, a MÉK elnökségi tagja. 

Hazai szakmai hírek

Forbát Alfréd díj-2023 eredménye

Idén 11 pályázat érkezett a Dél-dunántúli Építész Kamara által 2023-ban ötödször meghirdetett Forbát Alfréd díjra. A munkák magas építészeti színvonalat képviselnek, amiből 2-2 alkotás emelkedik ki. 

Hazai szakmai hírek

Főépítészi díjak ünnepélyes átadása 2023 – Veszprém

Huszonnegyedik alkalommal került átadásra a 2000-ben megalapított „Az Év Főépítésze díj”. Évente két kategóriában adományozható elismerés: Az „Év Főépítésze díj”-at aktív főépítész, míg a „Főépítészi Életmű díj”-at a szakmáját hosszú ideje gyakorló, illetve nyugdíjba vonuló/vonult kiváló főépítész kapja.