Építészet | Hazai szakmai hírek
Hazai szakmai hírek

FUGA filmklub - Szomjas György építészeti filmjei

2024. március 26. kedd 18:00

Új Ház – Építészeti filmsorozat Szomjas György Kossuth-díjas filmrendező emlékére kéthetente keddenként

Az est moderátora Csanády Pál építész, az Artifex Kiadó Kft. ügyvezetője, a Metszet folyóirat főszerkesztője.

Hazai szakmai hírek

Snopper - Belső terek, Bútorok, Kísérletek

Dátum: 2024. április 4. csütörtök 18.00

Helyszín: 1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 5.

Hazai szakmai hírek

Fenntarthatóság az építészetben

A fenntarthatóság meghatározó kérdés ma az építőiparban. Az épületek tervezésétől a kivitelezésen át, azok használatáig olyan megoldások szükségesek, amelyek minél kevésbé ártanak a bolygónak. A Terrán éppen a zöld szempontok és a szemléletformálás elősegítése miatt is alkotta meg a Generont, a napelemes tetőcserepet.

 

Hazai szakmai hírek

Kossuth-díjat kapott Salamin Ferenc építész

Állami kitüntetések a nemzeti ünnepen
Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc évfordulója – március 15-e – alkalmából az Országházban, illetve a Pesti Vigadóban átadták a Kossuth- és Széchenyi-díjakat, valamint a Magyar Érdemrend kitüntetéseit, továbbá a Magyar Arany Érdemkereszt, érdemes művész, kiváló művész, valamint Babérkoszorú kitüntetéseket. Akadémikusaink közül is többen részesültek valamelyik elismerésben.
Sulyok Tamás, Magyarország köztársasági elnöke nemzeti ünnepünk, március 15. alkalmából kitüntetéseket adományozott.

 

Hazai szakmai hírek

Magyar Építész Kamara CONSTRUMA INFORMÁCIÓK

2024. április 10-14. között kerül megrendezésre az idei Construma Építőipari Szakkiállítás a Hungexpon (1101 Budapest, Albertirsai út 10.).

A Magyar Építész Kamara és a Hungexpo együttműködésének köszönhetően az építész kamarai szakmagyakorlók számára a belépés idén mind az 5 napon ingyenes előzetes regisztrációt követően.
Ingyenes belépés regisztráció itt: https://construma.hu/mek
A regisztráció egyszeri belépésre jogosít. Az e-mailben kapott vonalkódos visszaigazolást szükséges elvinni a beléptetéshez.

Hazai szakmai hírek

Állami kitüntetéseket adtak át március 15. alkalmából

Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter, Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára és Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár állami elismeréseket adott át március 15-e alkalmából a Pesti Vigadóban március 14-én.

Hazai szakmai hírek

Ez az újdonság még modernebbé teheti a tető megjelenését

Különleges kerámia kiegészítőkkel jelentkezett a Tondach

Az elmúlt 10 évben épült új családi házak megjelenését meghatározzák az egyszerű tető formák, az egyenes vonalak, a szürke vagy fekete színek. Töretlenül hódít ez a trend, és felújításnál is egyre gyakoribb, hogy a vásárlók sík tetőcserepeket választanak. Mindezt a változást a gyártók is igyekeztek minél jobban támogatni innovatív megoldásaikkal, de a közelmúltig mindez nem terjedt ki minden részletre. Mindez most megváltozott, a Tondach kínálatában megjelentek a hazai gyártású XXL Design gerinc tetőcserepek és a hozzá tartozó kiegészítők.

Hazai szakmai hírek

Korhű burkolatok a debreceni Csokonai Színházban

Egy 150 éves épület értékőrző felújítása

Ha van igazán értékőrző beruházás, akkor Debrecen egyik emblematikus épületének, az 1865-ben átadott Csokonai Színháznak a felújítása egészen biztosan annak számít. A színház a város egyik nagyon fontos épülete, amely a kulturális misszióját, erejét, továbbá a régióra való kihatását is szimbolizálja.

Hazai szakmai hírek

Jótékonysági célra ment a Tondach „Esztétika és fenntarthatóság”építész pályázat pénzdíja

A városi hőszigetek kialakulásának egyre inkább világméretűvé váló problémája ihlette a Tondach kerámiacserepek legújabb, fehér modelljét, mely a márka legutóbbi pályázatának témája is volt. Hiszen a cserép nemcsak környezetre gyakorolt hatása miatt jó alternatíva, de látvány és design szempontból is különleges.

Hazai szakmai hírek

Tájékoztató a MÉK – ARCH -E projektről

Az Építészeti Tervpályázatok Európai Platformja (European Platform for Architectural Design Competitions (ADC)) az Európai Unió társfinanszírozásával 2026. márciusig megvalósítandó projekt, az ARCH-E projekt, (Uniós azonosító száma: Project 101100268 – ARCH-E – CREA-CULT-2022-COOP) az Európai Bizottság Creative Europe (CREA) keretprogramján belül.

Hazai szakmai hírek

Rákóczi születésnap 2024

2024. március 24-én (vasárnap) a borsi kastélyban II. Rákóczi Ferenc születésének 348. évfordulója alkalmából ünepséget rendezünk.

Hazai szakmai hírek

A következő 50 év – kiállítássorozat

A következő 50 év – 20 építésziroda bemutatkozása

2024. február 14-től december 22-ig Vargha Mihály terem

Kurátor: GUBAHÁMORI.