Építészet | Hazai szakmai hírek
Hazai szakmai hírek

A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia új építész tagjai

A Magyar Tudományos Akadémia (1825) által 1992-ben alapított Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia 2023. december 15-én, éves tisztújító közgyűlésén új tagokat választott szakosztályaiba.

 

Hazai szakmai hírek

Az Építőipari Nívódíj 2023 nyertes épületei - Sándy Gyula-díj

Az Építőipari Nívódíj pályázati felhívását 2023-ban immár huszonharmadik alkalommal hirdette meg az Építőipari Mesterdíj Alapítvány Kuratóriuma az alapítók és csatlakozó szervezetek nevében és felhatalmazásukkal.

Hazai szakmai hírek

Lumion

Az alkotóknak, akik vízióik megjelenését lépésről lépésre követni kívánják a LUMION tökéletes választás. Felesleges munkafolyamatok nélkül, kiszámítható és stabil hátteret biztosít az alkotáshoz az első vázlatoktól kezdve, interaktívan követve a gondolat kibontását egészen kiviteli tervi részletezettségig. Mindvégig biztosítja a kommunikáció alapját megrendelő és alkotó között.

Hazai szakmai hírek

MÉK Advent - 1. sorolás

Kedves Játékosok!
 
Megtartottuk az Adventi Játékunk 1. sorsolását az első 10 napon „tetszik” gombot nyomók között. A sorsolásról készült videó a MÉK facebook oldalán megtekinthető!
Hazai szakmai hírek

Együttműködési megállapodást kötöttek építészeti szakmai szervezetek az „Országépítés Konferencia” című konferencia alkalmából

Együttműködési megállapodást kötöttek építészeti szakmai szervezetek december 13-án az „Országépítés Konferencia” című konferencia alkalmából Budapesten a Pesti Vigadóban

Lánszki Regő országos főépítész hangsúlyozta: először történik meg, hogy a magyar építészeti élet meghatározó szakmai szervezetei egységesen képviselik a közös döntéseket.

Hazai szakmai hírek

Vincze László DLA építész kapta a Kotsis Iván-érmet

Laudáció Vincze László DLA építész Kotsis Iván-érem kitüntetése kapcsán

Tisztelt Elnök úr, elnökségi tagok, tisztelt Kuratórium, kedves Kotsis család, kedves vendégek!

Nagy öröm számomra, hogy a mai ünnepi alkalmon, személyesen méltathatom Vincze László kollégám munkásságát. Lacit a Kotsis Iván-emlékéremre, az építészek “fair-paly díjára” a Lakóépülettervezési Tanszék közössége jelölte, nem csak azért, mert a mai magyar építészet elismert személyisége, hanem mert magas színvonalú alkotói tevékenysége, etikus alapállása és oktatói munkája miatt a tanszék közössége egyhangúan alkalmasnak találta a díjra. Lacit sokan ismerjük, szeretjük, egy ilyen alkalom mégis lehetőséget teremt arra, hogy az életpálya és a szakmai, oktatói tevékenység mérföldköveit számba vegyük.

Hazai szakmai hírek

Magyar Építész Kamara Sándy Gyula-díj 2023

Az Építőipari Nívódíj Külön díját, a MÉK Sándy-díját, idén Greskovics Balázs, a LAKI Épületszobrász Zrt. divízió vezetője nyerte el, a Budapest, Rócheim-villa műemléki rekonstrukciójának felelős műszaki vezetéséért.

Hazai szakmai hírek

Kihirdették az Év Homlokzata 2023 nyerteseit

November 16-án hirdették ki Az év homlokzata 2023 pályázat győzteseit. A díjátadón a neves szakértőket felvonultató zsűri öt kategóriában hirdette ki a pályázatonként egymillió forint díjazásban részesülő nyerteseket és az oklevéllel elismert különdíjasokat.

Hazai szakmai hírek

Megalakult az Állami Beruházási Érdekegyeztető Tanács

Minden eddiginél szorosabb együttműködésre biztosít lehetőséget az Állami Beruházási Érdekegyeztető Tanács megalakulása a szakmai érdekképviseleti szervezetek és a kormány között. A Tanács 2023. december 04-én tartotta alakuló ülését az Építési és Közlekedési Minisztérium épületében.

Hazai szakmai hírek

"Kós Károly Kör" Emlékest 2023.12.11. 17h Építészek Háza Kós Károly terem

2022-ben Pintér Tamás barátunk emlékére rendeztük meg a hagyományos "Kós Károly Kör" Emlékestet nagy érdeklődés kíséretében, már akkor megbeszéltük, hogy folytatni kellene.

Aktualitását idén az is indokolja, hogy a közelmúltban lett - az Országgyűlés határozata alapján -  Kós Károly születésnapja, december 16. a "Magyar Építészet Napja" , továbbá ebben az évben ünnepeljük Kós Károly születésének 140. évfordulóját.

Hazai szakmai hírek

Prima Primissima 2023 építész díjazottjai

Átadták a tíz kategóriában meghirdetett Prima Primissima díjakat és a Közönségdíjat december 1-én, pénteken este a Müpában. Az elismeréssel a művészet, tudomány, sport és oktatás, ismeretterjesztés terén ismerik el évről évre a hazai és határon túli magyarság legjobbjait.
A Prima Primissima díjat 2003-ban hívta életre a kezdeményezést gondozó alapítvány a művészet és kultúra megőrzésének, fejlesztésének, valamint a hazai tudományosság támogatásának céljával.
 

Hazai szakmai hírek

Budapest Építészeti Nívódíja 2023 díjazottak

Budapest egyedülálló természeti, táji helyzetével harmóniában lévő épített örökség fenntartása és értékalapú fejlesztése érdekében Budapest Főváros Önkormányzata és a Budapesti Építész Kamara 2023 júliusában nyilvános pályázatot hirdetett a Budapest Építészeti Nívódíja 2023 elnyerésére.