Építészet | Hazai szakmai hírek
Hazai szakmai hírek

2024 Év Tájépítésze és az Év Junior Tájépítésze Díjkiosztó Gála valamint Táj7 tájépítész villámelőadások

Idén 12. alkalommal, új helyszínen kerül megrendezésre az Év Tájépítésze és az Év Junior Tájépítésze Díjkiosztó Gála, melyre a szervezők ezúton is minden szakmagyakorlót és érdeklődőt tisztelettel meghívnak. A gálát a Táj7 tájépítész villámelőadások vezetik fel.

Hazai szakmai hírek

A Foster + Partners és a Grimshaw is előadást tart az idei SHARE Magyarország konferencián

Május 14-én kerül sor a SHARE Magyarország 2024: Nemzetközi Építészeti és Műszaki Fórumra a Néprajzi Múzeumban.  A részvételért építész kamarai szakmagyakorlóknak 2 továbbképzési pont jár.
Az idei konferencia elnöke Csapó Balázs, a Paragram Stúdió alapítója és ügyvezető igazgatója lesz. 

Hazai szakmai hírek

Európa egyik legmodernebb betoncserépgyárát épít fel Hejőpapin a Wienerberger

A 12 milliárd forintos fejlesztéssel teljesen automatizált gyártósor és CO2 semleges üzem jön létre

Az Európában elérhető legmodernebb technológiával működő, nagyméretű betoncserepeket és azok kiegészítőit gyártó üzemet épít a Wienerberger. Hejőpapin egy 7300 m2 alapterületű csarnok, ipar 4.0 megoldásokat alkalmazó gyártástechnológia, betonkeverő berendezés és egy hektáros, kültéri digitális raktár is létesül. A 12 milliárd forintból megvalósuló beruházással a vállalat egy teljesen új termékszegmensbe lép be, így a fejlesztés egyaránt fontos mérföldkő a vállalat és a régió ipari fejlődése szempontjából. A döntően exportra gyártó, CO2-semlegesen működő üzem 2025-ben kezdi meg működését évi 3 millió négyzetméteres kapacitással, amivel több mint 300 futballpályányi felület lehetne lefedni.

Hazai szakmai hírek

Közönségszavazás az Év tájépítésze 2024 díjra

Az öt döntőbe került pályázó bemutatkozó anyagait és portfólióját megtekintheti, aki a KÖZÖNSÉGSZAVAZÁS gombra kattint az alábbi oldalon:  https://evtajepitesze.hu/ev-tajepitesze-dij/5/szavazas

Hazai szakmai hírek

Jogosultsági vizsgáztatás

A 266/2013.(VII.11.) Korm. rendelet 2022. április 1. napján hatályba lépett módosítása jelentősen megváltoztatta a szakmagyakorlási tevékenységekkel összefüggő vizsgák rendjét, a beszámoló
vizsgát minden estben felváltotta a jogosultsági vizsga. A módosítások hatályba lépése óta a szakmagyakorlási tevékenységek kérelmezését megelőzően szükséges a szakmagyakorlóknak a vizsgát letenniük.

Hazai szakmai hírek

Zielinski Szilárd, a hazai vasbetonépítés úttörője halálának 100. évfordulója alkalmából tartandó megemlékezés

Időpont: 2024. április 24. (szerda) 13 óra

Helyszín: Zielinski Szilárd síremléke, Fiumei úti sírkert, 10/1-es parcella, 1. sor, 2. sír (1086 Budapest, Fiumei út 16-18.)


Hazai szakmai hírek

Műemléki Világnap 2024

A Műemléki Világnap alkalmából 2024. április 18-án a MOM Kulturális Központ Kupolatermében (1124 Budapest, Csörsz utca 18.) tartjuk ünnepi rendezvényünket az ÉKM-el közös szervezésben.

Hazai szakmai hírek

Meghívó - Gregersen Gudbrand megemlékezésére

Tisztelt Szakmagyakorló Kollégák!

A Nemzeti Örökség Intézete  tisztelettel meghívja Önt Gregersen Gudbrand születésének 200. évfordulója alkalmából tartandó megemlékezésére.

Időpont:

2024. április 17. (szerda), 14 óra

Hazai szakmai hírek

FUGA filmklub keddenként - ÚJ HÁZ - Szomjas György építészeti filmjei

ÚJ HÁZ Építészeti filmsorozat Szomjas György Kossuth díjas filmrendező emlékére, kéthetente keddenként 18.00 órakor a FUGA Breuer Marcell termében.

Az est moderátora Csanády Pál építész, az Artifex Kiadó Kft. ügyvezetője, a Metszet folyóirat főszerkesztője.

Hazai szakmai hírek

Korszakalkotó URSA újítás - könnyű lejtelemek lapostetőre

„Aminek kezdete van, véget is ér egyszer…” Buddha tanítása nemcsak az élet általános dolgaira igaz. Így van ez mind a ferde, mind a lapostetők esetében is, amelyek az időjárásnak legjobban kitett épületszerkezetek közé tartoznak, ezért bármennyire kiváló minőségben épültek, idővel gondozásra szorulnak. A hazai lapostető-állomány pedig bőven tartalmaz olyan példákat, ahol ez máris aktuális kérdéssé vált.

Hazai szakmai hírek

Austrotherm Tervezői Konferencia - Lapostető mint lehetőség

Egyre nagyobb arányban készülnek lapostetővel épületeink. Ezek lehetnek ipari csarnoképületek, családi házak, de akár műemlék épületek is, melyeknél a funkciók sokasága jelenik meg a lapostetőn.

Nemcsak napelemek és gépészeti berendezések, de bárok, kilátóteraszok is felkerülnek, amik – ha szakszerűen készülnek – új lehetőségeket nyújtanak.