Építészet | In memoriam
In memoriam

Elhunyt Zajovics András

2019. szeptember 2.-án 13 órakor kísérjük el Őt utolsó útjára a X. kerületi Új Köztemetőben.

(Cím:1108 Budapest, Kozma utca 8-10.)

In memoriam

Elhunyt Böjthe Tamás

Böjthe Tamás 1929. március 2-án született Budapesten. Ybl-díjas, okleveles építészmérnök,

a BMGE Építészmérnöki karán 2001-ben aranyoklevelet kapott, az Egyetem Szenátusa 2011-ben pedig gyémántdiploma adományozásával ismerte el értékes mérnöki tevékenységét.

In memoriam

Elhunyt Lovász Dezső

Szomorúsággal tudatjuk, hogy Lovász Dezső építész 2019. július 18-án elhunyt.
2019. július 27-én szombaton 9:30 órakor Horton a temetőben veszünk Tőle végső búcsút.

In memoriam

Elhunyt Rimanóczy Jenő

( Budapest, 1933. december 20. – 2019. június 29.) Ybl Miklós-díjas magyar építész.

Apja, Rimanóczy Gyula, az avantgárd építészet kiemelkedő alkotója volt. Anyja a francia származású Foucault Yvonne. Testvérei közül Rimanóczy Yvonne jelmeztervező, ifj. Rimanóczy Gyula pedig tervező építészként dolgozott.

In memoriam

Elhunyt Vida Gyula

Sajnálattal értesítjük a belsőépítész és építész szakma képviselőit, hogy április 7-én 88. életévében elhunyt Vida Gyula Europa Nostra díjas belsőépítész, építész. Az elhunyt és a család kívánságának megfelelően temetése szűk családi körben történik. 

In memoriam

Elhunyt dr. Komjáthy Attila

Szerda hajnalban elhunyt Komjáthy Attila.

Húsz évig dolgozott az Országos Műemléki Felügyelőségnél (OMF) tervezőként, műteremvezetőként, majd 1977-1984 között a tervezési osztály vezetője, 1984-1987 között pedig igazgatóhelyettese volt.

Korán, a legelsők között lépett ki a magánpiacra, alapított saját építészirodát. 1987-ben volt kollégáival és tanítványaival létrehozta a Mérték Építészeti Stúdiót, melynek 2008-ig stúdióvezetője, ügyvezetője volt, majd 2008-tól 2011-ig stúdióvezetőként és tanácsadóként segítette munkájukat.

In memoriam

Elhunyt Városy Péter


Városy Péterrel az egykori Népstadion tervezőcsapatának utolsó építésze távozott.

Élete (1920-2018) a XX. század története volt. A trianoni országban volt gyermek, az első magyar Waldorf iskolában tanult, kétszer sebesült meg a háborúban, utána végezte el a Műegyetemet.

In memoriam

Elhunyt Koós Miklós

Fájó szívvel tudatjuk, hogy a koos.hu weblap tulajdonosa és szerkesztője, Koós Miklós építész, hosszú betegség után elhunyt.

In memoriam

A JÓ EMBER - Varga Levente 1939-2019

Hárman jöttek a terembe. Néhányan már ott ültek, várakozásteljes csendben. Az újonnan érkezett három közül egyikük a másik kettő felé fordult: „kit választotok?” Kisvártatva közülük az első letette a voksát, másikuk huncutul csillogó szemekkel csak csendben mosolygott. Végül megszólalt, de a mosolygást akkor sem hagyta abba.
- „Őket” –mondta felénk nézve.

In memoriam

Elhunyt Varga Levente, Ybl Miklós- és Kossuth-díjas magyar építész.

( Debrecen 1939 - Budapest 2019 )

Középiskolai tanulmányait a debreceni Péchy Mihály Építőipari Technikumban végezte. Érettségi után beiratkozott a Budapesti Építőipari és Közlekedési Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karára. Diplomatervét 1963-ban védte meg a Középülettervezési Tanszéken, melynek professzora Weichinger Károly volt. Az akkor kötelező szakmai gyakorlatot – 1962–1963-ban – az ÉM 25. sz. Állami Építőipari Vállalatnál töltötte el, technikusi beosztásban.

In memoriam

Elhunyt Tokár György

Február 8-án meghalt Tokár György Ybl-díjas, Príma-díjas építészmérnök.

 (1933 - 2019)

A világgazdasági válság idején születni, a második világháború alatt gyerekeskedni, 1956-ban diplomázni, majd a szakmát a szocializmus alatt gyakorolni mozgalmas életet jelentett. Szerencsém volt, mert mesteriskolásként 1958-ban a Szendrői Jenő vezette Ipartervbe kerültem.  Az Ipartervben megtanult racionális gondolkodás végigkísérte egész pályámat, megóvott a szakmai divatoktól és az építészet tiszteletére és szolgálatára nevelt.(T.Gy.)

 

Tanított az ottawai Carleton egyetemen. A PTE címzetes egyetemi tanára volt.

In memoriam

Elhunyt Ihrig Dénes

Ihrig Dénes vasdiplomás építészmérnök, a BME Urbanisztika Tanszékének nyugalmazott egyetemi docense 2019. január 2-án, életének 88. évében elhunyt. Emlékét megőrizzük.